Den globale konkurrence udfordrer vores økonomi. Når konkurrencen er global, betyder det, at er vi i EU ikke konkurrencedygtige, så flytter produktion og arbejdspladser ud af EU og derhen, hvor vilkårene for at investere og drive virksomhed er bedst.
Den afgørende forudsætning er et effektivt indre marked i EU. Derfor skal det indre marked styrkes, hvor det er muligt. Det er f.eks. vigtigt, at der er et kapitalmarked, der er så frit, at investeringerne kan bevæge sig på tværs af landegrænserne. En effektiv allokering af den risikovillige kapital fører i sidste ende til en stærkere økonomi og dermed bedre velstand for alle europæere.
Fri konkurrence og et effektivt marked er vejen frem til større velstand og velfærd. Industripolitik med støtte til erhvervslivet er ikke den bedste løsning. Omvendt må vi være opmærksomme på konkurrencen fra både Kina og USA og den industripolitik, der udøves der og andre steder. Det gælder ikke mindst den udbredte støtte til grønne investeringer i USA gennem Inflation Reduction Act, IFR, i USA. Det er afgørende både for den grønne omstilling og for vores velstand, at vi tiltrækker grønne investeringer til EU.
Produktion og beskæftigelse i EU kræver også, at virksomhederne har adgang til den nødvendige arbejdskraft. I det omfang vi ikke selv kan stille med den fornødne arbejdsstyrke, skal der være adgang til kontrolleret adgang for kompetente medarbejdere fra tredjelande. Men der skal samtidig være et effektivt fælles værn mod en utilsigtet migration fra Afrika og Mellemøsten, der risikerer at underminere stabiliteten i vore samfund.
Der er risiko for nye epidemier samt mangel på kapacitet og medicin i sundhedssektoren. Derfor er det både af hensyn til vores sundhed og vores økonomi, at vi i fællesskab ruster os til nye epidemier. Der skal i den slags situationer være adgang til vacciner, medicin og værnemidler i hele EU.
Fælles forskningsprojekter og investeringer i sundhedsindustrien skal bidrage til det.